Voldoende rust en slaap zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Door goed te slapen, functioneert je lichaam beter. Ook je hersenen hebben de rust nodig om beter hun werk te kunnen doen. Door voldoende slaap kun je veel beter leren, je bent een stuk creatiever, je geheugen werkt beter en het lukt je gemakkelijker om een beslissing te nemen. Veel voordelen dus van een goede nachtrust.

supplementen beter slapenLager risico op ziekten

Voldoende slaap leidt ook tot een lager risico op ziekten. Denk aan hartziekte, beroertes, obesitas en diabetes.

Helaas slaapt niet iedereen altijd heel goed. Veel mensen lijden aan een slechte nachtrust. Je kunt zelf proberen om je nachtrust te bevorderen door bepaalde gewoontes te veranderen of slaapoefeningen te doen. Alleen werkt dit helaas niet voor iedereen en ook niet altijd voldoende. Soms is er meer hulp nodig. Dan zou je om de nachtrust te bevorderen de volgende supplementen kunnen gebruiken:

Supplement met melatonine

Melatonine is en hormoon dat in je lichaam geproduceerd wordt. Dit hormoon geeft je hersenen het teken dat het tijd is om te gaan slapen. Het vrijkomen van melatonine wordt door je lichaam geregeld. In de avond is de afgifte hoger dan in de ochtend. Soms raakt de afgiftecyclus verstoord. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een Jetlag. Melatonine kan bij mensen die lijden aan slaapaandoeningen de kwaliteit van het slapen aanzienlijk verbeteren. Je valt sneller in slaap en de duur wordt verlengd.

valeriaanwortel supplement nachtrustSupplement met valeriaanwortel

Valeriaan is een wortel. Officieel behoort deze wortel tot de kruiden en komt uit Azië en Europa.

Valeriaan wordt vaak als ondersteuning ingezet tegen klachten op het gebied de overgang. En ook bij depressie en angsten.

Van valeriaan ga je ook beter slapen. Supplementen met valeriaan worden het vaakst gebruikt in Europa en de Verenigde Staten.

Mijn favoriete Valeriaan-supplement is deze high-tech Valeriaan van Nextgen Science. Een prachtig product dat je met vertrouwen kan aanschaffen aangezien ik het dus zelf al een hele tijd gebruik.

Supplementen met Magnesium

Magnesium is een mineraal en is zeer belangrijk voor de gezondheid van het hart en de hersenfunctie. Magnesium wordt betrokken bij honderden processen in het lichaam. Het heeft ook een rustgevende werking en is maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen. Het rustgevende effect ontstaat, doordat Magnesium helpt om de productie van melatonine te reguleren. Melatonine helpt bij je slaap- en waakritme.

In je hersenen krijg je meer gamma-aminoboterzuur door Magnesium. Hierdoor ontstaan de kalmerende effecten. Door te lage magnesiumwaarden in je lijf ga je slechter slapen en dan kan er zelfs slapeloosheid ontstaan. Door de magnesiumwaarde te verhogen met supplementen bevorder je de kwaliteit van je slaap.

Supplementen met Lavendel

Lavendel behoort tot de planten en groeit bijna overal op de wereld. De plant heeft paarse bloemen. Als deze bloemen gedroogd worden dan kunnen ze op heel veel manieren gebruikt worden. Lavendel heeft een rustgevende geur waar je beter van gaat slapen. Je kunt de kwaliteit van je slaap al heel goed verbeteren door voor het slapen 30 minuten lang aan lavendelolie te ruiken. Dit is vooral effectief bij vrouwen en jongeren die lijden aan lichte slapeloosheid.

lavendel

Supplementen met passiflora

Passiflora is afkomstig uit Noord-Amerika en behoort tot de kruiden. Tegenwoordig wordt passiflora ook verbouwd in andere werelddelen. Het kruid helpt goed bij slapeloosheid. De effecten voor slaapbevordering zijn echter wel afhankelijk van in welke vorm de passiflora wordt ingenomen en het heeft niet bij iedereen een duidelijk effect.

Beter slapen

Er zijn ontzettend veel supplementen op de markt die de slaap kunnen bevorderen. Niet ieder supplement is wetenschappelijk onderzocht. Wat bij de ene persoon wel helpt, is misschien bij een ander niet effectief.

Voor je gezondheid is voldoende rust en slaap zeer belangrijk. Net zo belangrijk als voldoende beweging en gezonde maaltijden. Helaas is het voor veel mensen niet vanzelfsprekend om makkelijk in slaap te vallen. Of ze worden vaak wakker en staan dan dus ook niet goed uitgerust op. Dit heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid.

Supplementen kunnen je goed helpen om de slaap makkelijker te vatten. Ze helpen het beste als je ook goed kijkt naar je slaapgewoontes. Misschien kun je met wat aanpassingen in je slaapgebruiken ook wat gemakkelijker in slaap vallen.
Wat kun je zelf doen om makkelijker in slaap te vallen? Door het kijken naar beeldschermen maakt je lichaam minder melatonine aan. Het zou helpen om in het uur voordat je naar bed gaat geen televisie meer te kijken en de telefoon weg te leggen. Dat zou kun je gebruiken voor ontspannende activiteiten. Denk aan schrijven, mediteren, lezen, tekenen, een podcast luisteren of rustgevende muziek luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.