We ademen de hele dag in en uit zonder erbij na te denken. Het gaat helemaal automatisch. Je zou bijna zeggen: gelukkig maar. Er zit echter ook een keerzijde aan. Het blijkt soms dat onze ademhalingstechniek niet zo goed is op bepaalde momenten. Omdat we niet op onze ademhaling letten merken we dit vaak niet eens op. Verkeerd ademhalen kan leiden tot duizeligheid, een drukkend gevoel op de borst en kortademigheid.
Bij een niet goede ademhaling ademen we te oppervlakkig. Men ademt dan op de borst en niet door de buik. Het is van belang om hier op te letten en als dit zo is dan bewust aan de slag te gaan met ademhalingstechnieken. Het is belangrijk om te weten wat er in ons lijf gebeurt in een stresssituatie en dit te leren begrijpen.
Vroeger en nu
Vroeger hielp het als ons lichaam in een stresssituatie in de “vluchtstand” ging. Tegenwoordig hebben we geen wilde dieren meer om ons heen die ons bedreigen en is de “vluchtstand” niet nodig. Als je dus te hoog ademhaalt en je lichaam hoeft niet te vluchten dan krijg je klachten. In ons lichaam komen de hormonen adrenaline en cortisol vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat de hartslag en doorbloeding van het hart en de ademhaling versnellen. Hierdoor gaan we verkeerd ademen en krijgen we op ten duur klachten.
Het stress systeem
Ons lichaam heeft zich in de afgelopen honderden jaren flink aangepast maar het stress systeem is onveranderd. Het kan soms handig zijn maar in onze maatschappij werkt het vaak tegen ons. Als we te veel stress ervaren dan speelt dit systeem op, terwijl het eigenlijk niet hoeft want we hoeven niet te maken dat we wegkomen voor iets gevaarlijks.
Het lichaam ervaart voortdurend een toestand van vluchten of vechten en het lichaam herstelt zich ook niet tussendoor van de stressreactie.
Hieronder volgen een paar voorbeelden van stressoren die ons stresssysteem overbelasten:
- Te veel werk, dus overbelast
- Te moeilijke taken op het werk
- Geluidsoverlast van de buren
- Politiek
- Het nieuws
- Hoge verwachtingen hebben van jezelf
- Social media, te veel appen en mailen. Nooit eens rust en echt tijd voor jezelf
- Financiële verplichtingen, rekeningen
- Moeilijk nee kunnen zeggen tegen anderen
Ademhalingsoefeningen
Er zijn ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen het stressniveau te laten dalen. In India doen de yogi’s dit al jaren. Zij bedreven, en doen dit nog, meditatie en yoga.
Het is bekend dat ademhalingsoefeningen effect hebben op je stress systeem. De oefeningen zorgen ervoor dat het lichaam tot rust komt en het de kans krijgt om zich te herstellen na stresssituaties. Hier kan je enkele leuke ademhalingsoefeningen uitgeschreven terugvinden!
Diepe ademhalingstechnieken
Ook diepe ademhalingstechnieken kunnen helpen om de longcapaciteit te verbeteren. Dit heeft een positief effect op je lichaam. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen je stemming en stress verbeteren. Men heeft dit onderzocht bij een groep mensen. Het maakte geen verschil tussen de vrouwen en mannen die in die groep meededen met dit onderzoek. Het is een hele verademing als we grip kunnen krijgen op stress met behulp van ademhalingsoefeningen.
Het regelmatig uitvoeren van diepe ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk en het helpt de concentratie verbeteren. Ook kunnen deze oefeningen helpen bij een depressie en sommige emotionele stoornissen.
Ademhalingsoefeningen in plaats van een oxazepam
Ademhalingsoefeningen kunnen echt een verademing zijn die je zoekt bij spanning en stress. De volgende keer dat je last hebt van stressverschijnselen doe je er goed aan om in plaats van naar de pillen te grijpen een oefening doet om je ademhaling bewust te veranderen.
Het is lastig om goed te ademen als je vol stress zit. Leg je handen op de onderbuik en adem naar je hand toe. Je ademt dan heel diep en rustig. Op een gegeven moment merk je dat je lichaam zich ontspant en je je weer veel beter voelt. Als je deze oefening vaak herhaalt en je traint je ademhaling dan zal je merken dat je het ook eerder opmerkt als je weer eens verkeerd ademt.
Onze ademhaling is verbonden met onze geest
Behalve dat ademhalen ervoor zorgt dat ons lichaam voorzien wordt van zuurstof, heeft het nog veel meer invloed op ons. Niet alleen is de ademhaling verbonden met onze longen. Het is ook verbonden met onze geest. Ben je ergens heel zenuwachtig voor dan adem je snel en oppervlakkig. Lig je gewoon lekker chill op bed dan haal je heel rustig adem. We ademen dan ook dieper in. Je kan dus zeggen dat onze emoties invloed hebben op de ademhaling, maar dat is andersom ook het geval.
Schenk dus voldoende aandacht aan je ademhaling en je zult merken dat het gaat veranderen. Je wordt er rustiger van en je zal de energie weer door je lichaam voelen stromen.
Mooie en duidelijke blogpost, Annelies. Doe zo verder!