Ben je op zoek naar een unieke ervaring, waarbij je lichaam intensief wordt behandeld met een eeuwenoude techniek om effectief afvalstoffen te verwijderen? Dan is een Guasha massage wellicht iets voor jou. Dit type massage wordt uitgevoerd om klachten en ziekten te voorkomen, aangezien resterende afvalstoffen de grootste oorzaak hiervan zijn. Deze afvalstoffen worden door ons lichaam opgeslagen in het bindweefsel, de gewrichten en de spieren. Hier gaat het ontsteken, gevolgd door pijn en klachten.

Wat is een Guasha massage precies? Hoe wordt deze therapie uitgevoerd en hoe kun je zelf de techniek toepassen?

guasha massage

Wat is een Guasha massage?

De Guasha therapie is een schraaptherapie, welke al meer dan 2000 jaar wordt toegepast. Zijn oorsprong ligt in Zuidoost-Azië en zelfs in oude geschriften van 200 jaar voor Christus wordt de schraapmethode al vermeld. De gedachte is dat je er klachten en ziekten mee uit je lichaam kan schrapen. In China is de techniek verder ontwikkeld tot een echte therapie en daar behoort het tot de Traditionele Chinese Geneeskunst.

Door de tijd heen zijn er veel andere methoden ontwikkeld om het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Hierbij worden andere schraapinstrumenten gebruikt, waaronder elementen van bamboe, gesteenten, hars, hoorn, hout, kunststof en metaal.

Een Guasha massage zorgt voor een betere stroming van het bloed en je innerlijke energie, ook wel qi genoemd. Door een betere doorbloeding kunnen voedingsstoffen en zuurstof efficiënter worden vervoerd door het lichaam en gemakkelijker bij alle cellen komen. Deze cellen worden dan gevoed met de transportproducten, zodat ze optimaal functioneren. Als de aan- en afvoer van deze producten optimaal werkt, kunnen de lichaamsprocessen naar behoren functioneren en blijft het lichaam gezond.

De effecten

De volgende effecten worden door een Guasha massage teweeggebracht:

  • Balans van emoties.
  • Bevordering van de bloedsomloop.
  • Ontgiften en ontzuren van het lichaam.
  • Ontspanning en stimulering van een heldere geest.
  • Regeneratie en revitalisatie.
  • Stimuleren van het immuunsysteem.
  • Vermindering van blokkades en pijn.
  • Werking van organen ondersteunen.

Gua en Sha

De benaming van deze therapievorm, Guasha massage, komt van de Chinese woorden Gua en Sha. In het Westen zijn deze woorden aan elkaar geplakt, maar oorspronkelijk betreffen het losse woorden. Gua betekent hierbij “schrapen” en Sha staat voor “ophoping”, veroorzaakt door zand of zandkorrels. In de context van het reinigen van het lichaam zijn de zandkorrels verwant aan deeltjes die ons lichaam vervuilen, afvalstoffen dus. Door deze deeltjes wordt een deel van de lichaamsenergie gestagneerd. Daardoor ontstaan klachten en ziekten in het lichaam.

Hoe wordt een Guasha massage gegeven?

De behandeling

jade guasha toolsWanneer je een Guasha therapie ondergaat, wordt er gebruik gemaakt van een speciale kruidenolie. Deze wordt op de huid aangebracht en beschermt de huid tijdens de behandeling. Ook werkt de olie ontgiftend, ontspannend en verwarmend en het stimuleert tevens de doorbloeding. Door middel van een speciale, platte schraper, gemaakt van jade, rozenkwarts of ander materiaal wordt de huid vervolgens geschraapt. Hier bij Nasma kan je enkele Guasha schrapers vinden.

Tijdens de behandeling wordt de stroming van het bloed gestimuleerd en blokkades worden verwijderd. Deze blokkades worden veroorzaakt door opgehoopte afvalstoffen, ook wel toxines genoemd. Op de plekken van de verstoppingen kunnen tijdens de behandeling bloeduitstortingen verschijnen in de huid. Dit varieert van rode tot blauwe uitstortingen en hoe donkerder de kleur is, hoe ouder en chronischer de stoornis.

Bij deze behandeling wordt de huid niet beschadigd en onder normale omstandigheden zullen de rode of blauwe plekken geheel verdwijnen binnen drie tot zeven dagen. Hoe lang een Guasha therapie duurt, hangt af van de gezondheidstoestand van het lichaam. Je laat je meestal vaker behandelen met Guasha, waardoor je ook steeds minder rode of blauwe plekken zult krijgen. Dit betekent dat je lichaam gezonder wordt en afvalstoffen worden afgevoerd.

Naast een verbeterde doorstroming van het bloed worden ook het bindweefsel, de energiedoorstroming en het lymfesysteem ondersteund in hun werking. Doordat de behandeling op veel gebieden van het lichaam een effect veroorzaakt, is de therapie direct, effectief en krachtig. Na de behandeling wordt aangeraden genoeg water tot je te nemen om de afvoer van afvalstoffen nog meer te stimuleren.

Na de behandeling kunnen ook nog wat reacties optreden, zoals grieperigheid, rillingen, een beurs gevoel op de plekken waar blokkades zijn verwijderd en vermoeidheid. Hierdoor hoef je niet gealarmeerd te raken. Geef je lichaam juist rust om te herstellen, waarna je je weer energiek en ontspannen zult voelen.

De toepassingen

Een Guasha massage kan bij allerlei lichamelijke klachten worden gegeven, zoals klachten aan de knieën, nek, rug en schouders en bij chronische vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, stress en een burn-out. Daarnaast is het ook een effectieve methode om fibromyalgie, reuma, bronchitis, astma, ADHD, eczeem en hooikoorts te bestrijden.

Heb je last van stoornissen aan je spijsvertering of stofwisseling? Of heb je juist te maken met een frequente hoge bloeddruk, RSI klachten, slapeloosheid en een gebrek aan energie, vervelende blessures of een tennisarm, -elleboog of muisarm? Dan is het ondergaan van de Guasha therapie ook een goede optie.

guasha massage benodigdheden

Zelf aan Guasha doen

Je kunt ook zelf aan de slag gaan met Guasha, waarbij je verschillende schraapinstrumenten kunt aanschaffen. Een platte jadesteen wordt hiervoor het meest gebruikt en kun je ook als gua sha kopen. Na het gua sha kopen, kun je er thuis zelf mee aan de slag. Hiervoor heb je overigens ook nog een goede kruidenolie of etherische olie nodig. Volg echter wel de beschrijvingen van de therapie om het juiste effect te bereiken en jezelf geen schade aan te richten.

De techniek

Allereerst smeer je de te behandelen huid in met voldoende olie, wees hierbij niet te zuinig. Daarna kun je beginnen met de Guasha techniek. De steen houd je zo vast dat de onderkant in je handpalm ligt en de bovenkant vastgeklemd zit onder je duim. Je legt de steen op de huid en drukt hierbij flink. In een hoek van 45 graden wrijf je vervolgens de steen in de richting van je pols. Hierbij kun je slagen van ongeveer 15 centimeter aanhouden. Wanneer je 20 tot 30 slagen op dezelfde plaats hebt gemaakt, schuif je naar het volgende stuk huid.

Tijdens het schrapen kun je verschil ervaren in veerkracht en weerstand van de huid. Wanneer je verhardingen tegenkomt, is er extra aandacht nodig. Zoals aangegeven, zijn deze verhardingen blokkades ontstaan door ophopingen van afvalstoffen. Geef de huid na afloop voldoende rust om te herstellen en geniet van jouw lichaam dat ontlast is van blokkades, afvalstoffen en stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Explore More

Hoe kan ik aids voorkomen?

HIV/AIDS
6 september 2021 0 Comments 0 tags

Aids is een ernstige ziekte die u kunt oplopen door middel van geslachtsgemeenschap. Mensen over heel de wereld zijn geïnfecteerd met het HIV-virus of aids. Aids is niet te genezen,

Ademhaling en stress, waarom ze zo aan elkaar verbonden zijn

ademhaling en stress
5 september 2021 0 Comments 0 tags

We ademen de hele dag in en uit zonder erbij na te denken. Het gaat helemaal automatisch. Je zou bijna zeggen: gelukkig maar. Er zit echter ook een keerzijde aan.

Hoe affirmaties te gebruiken voor mentale gezondheid

affirmaties mentale gezondheid
30 januari 2023 0 Comments 0 tags

Affirmaties zijn positieve uitspraken of verklaringen die we onszelf voorhouden om onze gedachten en perspectieven te veranderen. Ze richten zich op specifieke aspecten van ons leven die we willen verbeteren