Naarmate mensen ouder worden stoppen zij vaak met het lezen van boeken. Sommigen verliezen het plezier in lezen en anderen hebben er simpelweg geen tijd meer voor. Rond de middelbare leeftijd pakken veel mensen het lezen weer op om zo een moment voor henzelf te creëren. Voor velen is lezen een vorm van ontspanning. Echter, voor je brein kan lezen ook een goede training zijn. Lezen verbetert namelijk de hersenfunctie en vergroot de empathie van een individu.

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd die hebben gekeken naar de invloed van lezen op het brein. Vrijwel al deze onderzoeken geven aan dat lezen goed is voor het brein. De verklaring hiervoor is verbonden aan het geheugen. Het geheugen is namelijk een van de belangrijkste functies van de hersenen.

Uit onderzoek van de Fisher Center for Alzheimer’s Research Foundation is gebleken dat het geheugen en de denkvaardigheid wordt beschermd wanneer een individu gedurende het leven blijft lezen. De hersenen blijven langer gezond en de achteruitgang wordt vertraagd.

lezen hersenen

De voordelen van lezen

Er zijn dus al verschillende studies geweest die hebben gekeken naar het effect van lezen op het brein. De effecten zijn voornamelijk positief. Toch zien we steeds meer bibliotheken sluiten. Hoe dat komt? Men is minder gaan lezen doordat het leven drukker is geworden. De wereld zit vol met ruis, lawaai en andere afleidende factoren. Maar juist in deze wereld is het verstandig om te gaan lezen. Lezen brengt namelijk een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen met zich mee.

Lezen maakt je een beter mens

Lezen geeft je toegang tot een nieuwe wereld. Het biedt je nieuwe perspectieven en kan je persoonlijkheid positief beïnvloeden. Wanneer je een boek leest word je helemaal meegenomen in het verhaal en ervaar je vaak alle emoties die de hoofdpersoon van het boek ook ervaart. Deze ervaring helpt je om jouw gevoel van empathie te verhogen. Je zult je in het dagelijks leven beter kunnen inleven in de gedachten, gevoelens en redenaties van anderen. Op deze manier maakt lezen je een beter mens.

Lezen stimuleert je hersenen

Franse en Spaanse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de invloed van lezen op de hersenen. Uit deze onderzoeken is gebleken dat lezen de neurale paden in de hersenen versterkt, versnelt en uitbreidt. Hierdoor word je creatiever. Daarnaast kan lezen je helpen om helderder en kritischer na te denken.

Een verminderde kans op Alzheimer en dementie

Lezen kan helpen om de kans op Alzheimer of dementie te verminderen. Dit komt doordat lezen de hersenen actief houdt en bijdraagt aan een verbetering van het geheugen. Immers, elke keer als jij een stukje verder leest in jouw boek moet jij onthouden hebben waar je bent gebleven en wat er allemaal al is gebeurd in het verhaal. Ook het kalmerende effect van lezen zorgt ervoor dat deze activiteit de veroudering van de hersenen tegen gaat.

Minder stress dankzij een boek

De meest voorkomende reden om te gaan lezen is ontspanning. In een drukke wereld kan het soms lastig zijn om even tot rust te kopen. De notificaties op je telefoon, het nieuws op de tv, het geluid van sirenes buiten: al deze factoren kunnen je onbewust stress geven. Uit onderzoek is gebleken dat je stressniveau met 60% daalt op het moment dat je slechts 6 minuten een boek of ander verhaal leest. Lezen vertraagt de hartslag, verlicht de spierspanning en heeft ook nog eens een positief effect op de gemoedstoestand.

Hoeveel moet ik dan lezen?

De bovenste voordelen zijn natuurlijk allemaal erg prettig. Het motiveert je vast om gelijk een boek te pakken en een stuk te gaan lezen. Maar hoe lang moet je eigenlijk lezen om deze, en andere, voordelen te ervaren?

lezenHierboven is al eens genoemd dat 6 minuten lezen al een hele verandering teweeg kan brengen in je stressniveau. Uit onderzoek is gebleken dat het lezen van een boek of verhaal voor een tijdsperiode van 6 minuten het stressniveau kan laten dalen met 60%! Uiteraard is dit percentage een gemiddelde. Hoeveel je precies moet lezen en hoe snel het stressniveau daalt verschilt van persoon tot persoon. Ook is de precieze invloed van lezen afhankelijk van het verhaal dat je leest en de reden waarom je een boek hebt gepakt.

Er wordt aangeraden om 30 tot 60 minuten per dag te lezen. Dit kun je doen in je pauze, voor het slapen gaan of om even rustig wakker te worden in de ochtend. Probeer 5 dagen per week deze voorgeschreven tijd te lezen om de positieve effecten van lezen optimaal te ervaren. Door verschillende boeken te kiezen zullen je hersenen actief blijven tijdens het lezen.

Lukt het je niet om elke dag te lezen voor 30 tot 60 minuten? Wees dan niet bang! In een drukke wereld als deze is het vooral belangrijk dat je zoveel mogelijk leest. Wanneer je minder lang of vaak leest kan het wellicht wat langer duren voordat je de voordelen van lezen inziet. Maar uiteindelijk zul ook jij ze ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Explore More

Hoe affirmaties te gebruiken voor mentale gezondheid

affirmaties mentale gezondheid
30 januari 2023 0 Comments 0 tags

Affirmaties zijn positieve uitspraken of verklaringen die we onszelf voorhouden om onze gedachten en perspectieven te veranderen. Ze richten zich op specifieke aspecten van ons leven die we willen verbeteren

Guasha massage: wat is het en hoe werkt het?

guasha massage
9 november 2021 0 Comments 0 tags

Ben je op zoek naar een unieke ervaring, waarbij je lichaam intensief wordt behandeld met een eeuwenoude techniek om effectief afvalstoffen te verwijderen? Dan is een Guasha massage wellicht iets

Hoe stop je met piekeren? Onze tips!

piekeren
3 januari 2022 0 Comments 0 tags

Iedereen heeft zo nu en dan weleens een moment dat die het even niet ziet zitten. Logisch, zeker in bepaalde situaties. Het wordt lastiger als je gaat piekeren. In dat