In deze blog vertel ik je meer over vitamine B12. Wil je weten in welke voedingsmiddelen deze vitamine zit en waarom deze vitamine zo belangrijk is voor je gezondheid? En ben je benieuwd wanneer vitamine B12 injecties aan te bevelen zijn? Lees dan verder!
Wat is vitamine B12?
Vitamine B12 is een in wateroplosbare vitamine en wordt ook wel cobalamine genoemd. Het komt in natuurlijke vorm voor in voedingsmiddelen en in synthetische vorm in supplementen.
Waarom is vitamine B12 belangrijk voor je gezondheid?
Voor het vervoeren van zuurstof door je bloed heb je rode bloedcellen nodig. Die rode bloedcellen maakt je lichaam aan met behulp van vitamine B12. Ook voor de werking van je spieren en je zenuwstelsel is deze vitamine van groot belang.
In welke producten vind je vitamine B12 terug?
Enkel door het eten en drinken van dierlijke producten krijg je vitamine B12 binnen. Bij dierlijke producten gaat het bijvoorbeeld om eieren, (room)boter, kaas, melk, yoghurt, kwark, vis en vlees. De vitamine B12 die in bepaalde plantaardige producten zit (gedroogd zeewier bijvoorbeeld), kan het menselijk lichaam helaas niet of nauwelijks opnemen.
Oorzaken van een tekort aan vitamine B12
Vooral mensen die weinig tot geen dierlijke producten tot zich nemen, lopen risico om een tekort aan deze vitamine op te bouwen. Vegetariërs eten geen vlees en geen vis, maar vaak nog wel dierlijke producten zoals melk, yoghurt, eieren en kaas. Toch lopen zij risico op een tekort aan vitamine B12, omdat vooral vlees en vis veel van deze vitamine bevatten. Veganisten eten alleen plantaardig voedsel en zullen daarom zeer waarschijnlijk een tekort krijgen aan vitamine B12.
Andere mensen, die wel voldoende dierlijke producten tot zich nemen, kunnen echter ook te maken krijgen met een tekort aan vitamine B12. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen waarbij een bepaald eiwit niet goed werkt (Intrinsic Factor), waardoor zij vitamine B12 niet goed of in onvoldoende mate op kunnen nemen.
Ook mensen met een maag-darminfectie (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn) of een glutenallergie, kunnen moeite hebben met het opnemen van deze vitamine. Bij ouderen neemt de productie van maagzuur af waardoor hun lichaam ook lastiger vitamine B12 opneemt. Sommige diabetespatiënten gebruiken het medicijn metformine wat voor een tekort aan vitamine B12 kan zorgen.
Klachten bij een tekort aan vitamine B12
Als je een tekort hebt aan vitamine B12, kun je last krijgen van zowel lichamelijke als psychische klachten. Klachten die kunnen optreden:
- bloedarmoede
- duizeligheid
- tintelingen in vingers
- hartkloppingen
- oorsuizen
- vermoeidheid
- verwardheid of geheugenverlies
- zwakke beenspieren
- problemen met coördinatie
Omdat het menselijk lichaam vitamine B12 voor langere tijd kan opslaan in het lichaam, duurt het vaak een tijd voordat je merkt dat je te weinig van deze vitamine binnen krijgt. Pas als je een langere periode onvoldoende vitamine B12 binnenkrijgt, zul je de gevolgen merken. Het kan een paar maanden tot soms een jaar duren voordat je lichaam de voorraad vitamine B12 heeft opgebruikt.
Vitamine B12 injecties of supplementen tegen tekort
Als je een tekort hebt aan vitamine B12, dan kun je vitamine B12 injecties of supplementen met vitamine B12 overwegen. De supplementen zijn er in verschillende varianten, bijvoorbeeld: zuigtabletten, smelttabletten, kauwtabletten, capsules, pastilles en neusdruppels. Ikzelf prefereer een Vitamine B12+ supplement zoals dat van Nextgen Science, een kwalitatieve Belgische aanbieder – maar er zijn natuurlijk heel wat alternatieven!
Vitamine B12 injecties zijn bij de apotheek verkrijgbaar via de huisarts. Heb je maag- of darmklachten, dan helpen de vitamine B12 tabletten meestal niet voldoende. Vitamine B12 injecties kunnen dan uitkomst bieden.
Behandeling met vitamine B12 injecties
Kies je ervoor om vitamine B12 injecties te gaan gebruiken, dan moet de huisarts eerst bepalen of je een tekort aan vitamine B12 hebt en hoe ernstig het tekort aan de vitamine is. Vervolgens bepaalt hij hoe vaak je de vitamine B12 injecties toegediend zult krijgen. Dit kan één keer in de twee maanden zijn, één keer in de maand of in sommige gevallen nog vaker. Het minimum aantal injecties is één per twee maanden. Meestal wordt er aan het begin van de behandeling gestart met een dosis om het lichaam ‘op te laden’. Deze dosis bestaat uit ongeveer tien injecties in een maand, dus ongeveer één injectie per drie dagen. De injecties moeten door een verpleegkundige of arts gegeven worden. De injecties zorgen ervoor dat de transporteiwitten in het lichaam helemaal verzadigd raken met vitamine B12.
Afhankelijk van de persoonlijke situatie, kan toediening van vitamine B12 levenslang nodig zijn. Soms wordt de behandeling met injecties aangevuld met foliumzuur of vitamine D.
De toediening van de injecties
Een juiste behandeling bestaat uit het toedienen van 1000 mcg hydroxocobalamine injecties. De injecties zijn intramusculair, dat betekent dat de injectie direct in de spier geïnjecteerd wordt. Het is belangrijk dat de patiënt zich goed ontspant tijdens de injectie. Injecteren in een spier die gespannen is, is namelijk erg pijnlijk. Ook vergroot een gespannen spier de kans op nabloedingen.
Wanneer zijn vitamine B12 injecties nodig?
Voordat je vitamine B12 injecties of tabletten gaat nemen, moet je eerst het gehalte laten meten. Vitamine B12 injecties zijn enkel nodig indien er sprake is van een zeer ernstig tekort aan vitamine B12. Dit kan het geval zijn als er een lichamelijke oorzaak is waardoor je de vitamine niet zelf kunt opnemen. Injecties kunnen ook nodig zijn als er sprake is van ernstige uitval van spieren door het tekort aan vitamine B12, ernstige bloedarmoede of bijwerkingen van andere vitamine B12-supplementen. Helaas geven bloedwaardes alleen meestal geen uitsluitsel over een tekort aan de vitamine. De arts moet dus ook de klachten in ogenschouw nemen om te beslissen of een behandeling met injecties de klachten kan verhelpen.
Kunnen vitamine B12 injecties bijwerkingen hebben?
Omdat vitamine B12 ook gewoon in voedsel zit, zullen er normaal gesproken geen bijwerkingen optreden na het gebruik van vitamine B12 injecties. Ook een overdosis van deze vitamine zal niet voorkomen, omdat het lichaam een overschot kan opslaan in het lichaam. In sommige gevallen kan de injectieplaats wel wat pijn geven. In enkele gevallen is er sprake van ontstekingen van de huid (acne-vorming in het gezicht en op de romp) en hoofdpijn. Heel zelden komt overgevoeligheid voor de injectie voor. Symptomen die dan kunnen voorkomen, zijn: huiduitslag, jeuk en roodheid.
Veilig gebruik van injecties
De vitamine B 12 injecties kunnen zonder problemen door alle mensen gebruikt worden. Ook voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven zijn de injecties ongevaarlijk voor de vrouw en het (ongeboren) kind. Het is daarnaast geen probleem om de injecties te gebruiken naast andere medicijnen, er is tot op heden namelijk geen wisselwerking bekend met andere medicijnen. Ook hebben de injecties geen negatieve uitwerking tijdens het autorijden of bij het bedienen van machines. Je kunt tevens alle voedingsmiddelen zonder problemen eten en drinken tijdens het gebruik van dit medicijn. Ook kun je alcohol drinken tijdens het gebruik van dit medicijn.
Wanneer helpen de injecties?
Sommige mensen hebben al jarenlang klachten vanwege het tekort aan vitamine B12. Na het starten met de injecties verwachten mensen een snelle verbetering. Helaas kan het herstel soms lang duren. Zeker als er sprake is van een langdurig tekort aan vitamine B12. Het langdurige tekort kan schade hebben opgeleverd aan zenuwbanen en spierweefsels. Het herstel hiervan kan jaren duren. Zolang de klachten aanhouden, is het daarom ook aan te bevelen niet met de behandeling te stoppen.
Als de klachten afnemen, kan de frequentie van injecties wel afgebouwd worden. Echter kunnen de klachten in dat geval weer snel terugkomen. Dat is een teken dat er te lang is gewacht met een volgende injectie. Om te onderzoeken of de injecties voldoende effect hebben, is het daarom handig om te onderzoeken of er wellicht ook sprake is van een tekort aan folium, vitamine B6 en/of ferritine. Een tekort aan foliumzuur kan verschillende gevolgen hebben, bijvoorbeeld: bloedarmoede, depressie, stoornissen in de darmen en geboorteafwijkingen. Een tekort aan vitamine B6 kan ook zorgen voor bloedarmoede en depressie.
Daarnaast kan het zorgen voor huidproblemen, ontstekingen aan de tong, huidproblemen, diarree en een verminderde eetlust. Ferritine bindt ijzer aan rode bloedcellen en een te laag gehalte wijst op een tekort aan ijzer. Een tekort van (een van) deze mineralen/vitamines kan er op wijzen dat de werking van de injecties niet voldoende is. In sommige gevallen is een onderzoek naar andere aandoeningen aan te raden. Auto-immuunziektes, maag- of darmziektes, diabetes en bloedarmoede komen namelijk regelmatig voor bij mensen die een tekort hebben aan vitamine B12.
Verminderen van de injecties of stoppen?
Het is niet aan te raden om enkel op basis van hoge bloedwaarden, de behandeling te stoppen of de injecties te verminderen. Ook vermindering van klachten, betekent niet dat het raadzaam is om te stoppen met de behandeling. Vooral voor patiënten met neurologische klachten kan dit schadelijke gevolgen hebben. Het stoppen met de behandeling, kan ervoor zorgen dat klachten weer terugkomen of zelfs niet meer te verhelpen zijn.
Er moet dus goed gekeken worden naar het verloop van de klachten om het vervolg van de behandeling te bepalen.