Je zou je lichaam met een oventje kunnen vergelijken. De overeenkomst is dat zowel een oven als ons lichaam warmte genereren. Deze warmte ontstaat door al het werk wat je lichaam doet om in leven te kunnen blijven.

Zodra je heel duidelijk veel meer of minder warmte afgeeft, wil dat zeggen dat je lichaam probeert om je iets te vertellen. Toch wil een lichaamstemperatuur die boven of onder het gemiddelde ligt niet automatisch zeggen dat je ziek bent.
Er zijn namelijk een aantal factoren die invloed hebben op onze lichaamstemperatuur. Hieronder vallen geslacht, leeftijd, het tijdstip van de dag en ook op welk niveau je actief bent.

lichaamstemperatuur gezondheid

Wat is de normale lichaamstemperatuur?

De normale lichaamstemperatuur is niet voor iedereen hetzelfde. Het kan heel goed mogelijk zijn dat jouw lichaamstemperatuur een hele graad meer of minder is dan die van een ander. Door de Duitse dokter Carl Wunderlich werd in de 19e eeuw een temperatuur van 37 graden als standaard genomen.

koortsDoor onderzoek is gebleken dat ons lichaam door de dag heen verder opwarmt. Hierdoor kan het gebeuren dat je in de ochtend al koorts hebt terwijl je lichaamstemperatuur toch laag is. Toch is het tijdstip van de dag niet het enige punt wat invloed heeft op jouw lichaamstemperatuur.

Over het algemeen hebben jonge mensen een wat hogere lichaamstemperatuur. Ons vermogen om onze temperatuur te kunnen reguleren neemt namelijk af naarmate we ouder worden. Verder hebben ook dingen zoals beweging en de soorten voedingsmiddelen of dranken ook invloed op je temperatuur.

Bij vrouwen wordt de lichaamstemperatuur ook nog beïnvloedt door hormonen. Deze kan op verschillende momenten tijdens de cyclus wat hoger of lager zijn. Ook de manier waarop je meet kan je temperatuurmeting beïnvloeden. Meet je onder je oksel dan kan de temperatuur daar wel een graad lager zijn dan in je mond. Deze is weer lager dan een meting in je oor of rectum.

De normale lichaamstemperatuur per leeftijd

Naarmate je ouder wordt zal het vermogen om je temperatuur te kunnen reguleren afnemen. Oudere mensen hebben over het algemeen meer moeite om warmte vast te kunnen houden. Daarom is de kans op een lagere lichaamstemperatuur bij ouderen ook groter.

De gemiddelde lichaamstemperatuur per leeftijd:

  • Baby’s en kinderen: De gemiddelde lichaamstemperatuur ligt tussen de 36 en 37,8 graden
  • Volwassenen: De gemiddelde lichaamstemperatuur ligt tussen de 35,5 en 37,2 graden
  • Ouderen: De gemiddelde lichaamstemperatuur ligt bij mensen van 65 jaar en ouder lager dan 37 graden.

Zodra je lichaamstemperatuur hoger is dan normaal spreken we van koorts of verhoging. Als je lichaamstemperatuur onder de 35 graden komt ben je onderkoeld. In beide situaties spreekt het vanzelf dat voorzichtigheid geboden is.

Het is verstandig om er rekening mee te houden dat lichaamstemperatuur bij iedereen verschillend kan zijn. Het is heel goed mogelijk dat jouw lichaamstemperatuur 0,6 graden lager of hoger is dan gemiddeld. Het is wel belangrijk om te weten wat jouw normale lichaamstemperatuur is. Zo weet je precies wanneer je koorts hebt.

Wat zegt je lichaamstemperatuur?

Zodra de lichaamstemperatuur gaat stijgen zullen de bloedvaten in de huid uit gaan zetten. Zo wordt overtollige warmte afgevoerd via het huidoppervlak. Je gaat zweten en het zweet verdampt. Hierdoor koel je af.

Andersom werkt het ook zo. Zodra het koud is worden onze bloedvaten nauwer. De bloedtoevoer naar de huid neemt af om zo warmte te besparen. Dit zorgt ervoor dat we gaan rillen, zelfs wanneer onze koortsthermometer 39 graden aangeeft (als hij zijn job goed doet zoals deze thermometers, er zijn er veel minder goede!). Je lichaamstemperatuur vertelt je ook over je gezondheid. Hierbij gaat het om:

Stofwisseling

Zodra mensen een dieet gaan volgen of gewicht verliezen zal de lichaamstemperatuur dalen. Dit komt omdat de stofwisselingssnelheid verandert. Het lichaam probeert energie te besparen. Daarom hebben mensen die afvallen het vaak sneller koud.

Metabole gezondheid

Een teken dat je een goede metabole gezondheid hebt is een gelijkmatige lichaamstemperatuur hebben. Hierdoor kan je beter je bloedsuiker onder controle houden en je kan er ook beter door slapen.

Circadiaans ritme

Dit is de manier waarop je lichaam synchroon loopt met de tijd. Je ontdekt je interne klok door je lichaamstemperatuur te meten. Deze is het laagst als je heel slaperig bent en het hoogst als je wakker bent. Het kan voorkomen dat je op momenten van de dag slaperig bent terwijl je wakker moet zijn. Dit kan je op natuurlijke manieren veranderen.

Stress

In situaties van acute stress vertonen mensen een piek in de lichaamstemperatuur. Dit kunnen zenuwen zijn door een examen of bijvoorbeeld een ritje in een achtbaan. Hierbij is het mogelijk dat je van tevoren zweet. Let er altijd goed op of je lichaam probeert om je op gezondheidsproblemen te wijzen door waarschuwingssignalen af te geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Explore More

“Makkelijk” afvallen met deze simpele tips

afvallen

In de wereld van nu is het onwijs gemakkelijk om aan ongezond voedsel te komen. Daarnaast is alles ook makkelijker en comfortabeler geworden, waardoor wij massaal minder in beweging komen.

Welke chemische bestanddelen kan je best vermijden in je haarproducten?

chemische bestanddelen kan je best vermijden in je haarproducten

In een wereld vol haarproducten kan het een uitdaging zijn om te weten welke producten veilig zijn voor je haar en hoofdhuid. Hoewel veel commerciële haarproducten beweren dat ze je

Hoe stress ook je lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden

Hoe stress ook je lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden

Wanneer je aan stress denkt, denk je waarschijnlijk eerst aan mentale en emotionele symptomen zoals hoofdpijn of slapeloosheid. Maar wist je dat stress ook invloed kan hebben op je lichamelijke