Dat je op een dag een bepaalde hoeveelheid suiker binnenkrijgt kom je gewoon niet onderuit, maar volgens velen is suiker dermate slecht, dat ze het gif noemen. Natuurlijk is te veel suiker niet goed voor je, maar is het terecht om het gif te noemen?

Wat is suiker eigenlijk?

Suiker is een koolhydraat, net zoals vezels en zetmeel. Gezamenlijk zorgen ze voor een gezonde voeding want koolhydraten zijn tenslotte één van de belangrijkste stoffen die voor energie zorgen. Je lichaam zal deze koolhydraten omzetten in bloedsuiker, wat gelijk de energie geeft die het nodig heeft om al je organen van brandstof te voorzien.

De glucose koolhydraten zouden we een essentiële suiker kunnen noemen. Je lichaam is echter ook in staat om kleine hoeveelheden koolhydraten uit eiwitten en vetten te halen, maar dat is zeker niet voldoende voor je dagelijkse energiebehoefte.

soorten suiker

Suikersoorten

In je voeding kan je een paar verschillende suikersoorten onderscheiden. Het onderscheid van de suikers is te maken door hun scheikundige molecuulstructuur en deze suikers zijn dan in te delen in drie groepen. De enkelvoudige koolhydraten oftewel de monosachariden, de tweevoudige koolhydraten oftewel de disachariden en de meervoudige koolhydraten oftewel de polysachariden.

De monosachariden bestaat uit slechts één suikermolecuul en wordt sacharide genoemd. Dit zijn dan de galactose, fructose en glucose. De disachariden heeft twee suikermoleculen, twee sachariden dus, en dat zijn bijvoorbeeld de lactose, sucrose en maltose. De polysachariden heeft suikermoleculen die uit lange strengen bestaan die met elkaar zijn verbonden.

Waar zit suiker in?

Als deze suikersoorten zijn terug te vinden in je voeding. We weten dat het overbodig is om te zeggen, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. De meeste suiker vind je in taart, koek, snoep frisdrank enzovoorts, maar er zit ook een behoorlijke hoeveelheid suiker in bijvoorbeeld peulvruchten, graanproducten, aardappelen, zuivel, fruit enzovoorts.

Geraffineerde suiker

Hoeveel suiker per dag is gezondAls je over suiker praat, kan dat dus ook gaan over verschillende soorten suiker in verschillende soorten producten. Producten zoals frisdrank, snoep en dergelijke bevatten veel suikers, maar weinig nutriënten.

Het is ontzettend lekker en je krijgt er ook vaak veel energie van, maar dragen niet echt bij aan je gezondheid.

De suikers die je vindt in producten als de peulvruchten, aardappelen, fruit groente en dergelijke zijn echter wél goed voor je, want deze suikers hebben wél nuttige voedingsstoffen, zoals mineralen, vitamines en voedingsvezels en deze dragen dus wél bij aan je gezondheid.

Suiker in je lichaam

Suikers die we binnenkrijgen, wordt door ons lichaam netjes afgebroken. Er zit echter wel een verschil in de snelheid waarmee deze suikers worden afgebroken. Enkelvoudige suikers bevatten minder moleculen, waardoor ze snel afgebroken kunnen worden en je zeer snel wat energie geeft. Dat is heel goed te merken als je bijvoorbeeld een Mars reep naar binnen werkt.

Een Mars geeft je energie zeggen ze dan, ja logisch! In meervoudige suikers zitten meer moleculen en daardoor worden ze langzamer afgebroken. Voeding zoals peulvruchten, pasta, rijst en aardappelen zijn bijvoorbeeld producten met meervoudige suikers en zullen je dan ook voor een wat langere tijd energie geven. Het geeft je ook een wat langere verzadiging en heb je wat minder snel een hongergevoel.

toegevoegde suikers

Toegevoegde suikers

De suiker zelf is op zich niet schadelijk, maar een te grote hoeveelheid kan wel degelijk gevaarlijk zijn. Een groot nadeel is dat je zelf niet eens door hebt hoeveel suiker je op een dag binnen krijgt en de grootste schuld kunnen we bij de voedingsindustrie leggen.

Deze jongens weten ons op slinkse wijze een overdosis aan suikers toe te dienen die je via allerlei producten naar binnen krijgt. De koek, snoep en frisdrank dat kennen we nu wel, maar als je denkt dat je gezond bezig bent om ’s morgens te beginnen met gezonde ontbijt muesli of ontbijtgranen, heeft het mis of mayonaise is ongezond, dan kan je beter een rode saus zoals ketchup nemen, toch?

Fout, in zowel je ontbijtgranen of muesli als de ketchup zit veel suiker. Om je een idee te geven zit er in 100 gram ontbijt muesli van Zonnatura 9,1 gram suiker en in 100 gram Heinz tomatenketchup maar liefst 22 gram suiker.

Hoeveel toegevoegde suikers per dag

De Wereldgezondheidsorganisatie is van mening dat je per dag je toegevoegde suikers moet zien te beperken tot maximaal 10% van je totale hoeveelheid per dag. Als vrouw is het verstandig om onder de 50 gram suiker per dag te blijven en als man is dat 60 gram suiker op een dag.

Zoals gezegd is dat het advies van de WHO, maar wij vinden dat eigenlijk nog aan de hoge kant. Ook voedingsexperte en health-freak Elke deelt deze mening. Eigenlijk is het vrij simpel, hoe minder suiker je gebruikt, hoe gezonder je zal zijn. Wil je dus ook na je 80ste nog lekker vitaal zijn, probeer dan je suikerinname naar nul te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Explore More

Rooibosthee: drie voordelen voor jouw gezondheid

rooibosthee
11 juni 2022 0 Comments 0 tags

Rooibosthee is een heerlijke, verfrissende en gezonde thee. Het is afkomstig van de rooibosplant (Aspalathus linearis), een struik die voornamelijk in Zuid-Afrika voorkomt. De thee bevat veel voedingsstoffen, mineralen en

Maca: wat is macapoeder en hoe gebruik je het?

maca
17 december 2021 0 Comments 0 tags

Macapoeder is tegenwoordig één van de populairste supplementen op de markt, en dat heeft meerdere redenen. Maca is een plant die ook wel Peruviaanse ginseng wordt genoemd en steeds meer

Minder alcohol drinken, 7-handige tips

Minder Alcohol Drinken
19 februari 2022 0 Comments 0 tags

Op een feestje of tijdens een etentje is een wijntje of biertje echt wel iets wat vaak gebeurt. Het oogt zo gezellig. Toch moeten we zorgen dat het nuttigen van