Dat omega 3 goed voor je zou zijn hebben we allemaal wel eens gehoord. Je kunt het krijgen als vitaminesupplement, maar het wordt tegenwoordig ook verwerkt in andere producten die we gebruiken zoals bijvoorbeeld boter, yoghurt etc.

Omdat ons lichaam zelf geen omega 3 kan produceren is het belangrijk dat we dit op een andere manier binnen krijgen. Juist omdat er zoveel voordelen aan zitten is het slim om te overwegen.

voeding omega 3

Vetzuren

Omega 3 bestaat uit 11 verschillende soorten vetzuren, maar de 3 belangrijkste daarvan zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA ( docosahexaeenzuur).  Vooral deze laatste twee zijn belangrijk voor ons lichaam.

Helpt bij inflammatie

Inflammatie is een natuurlijke reactie van ons lichaam op infecties en ontstekingen in ons lichaam. Soms kan dit een lange tijd aanhouden en dan kunnen we spreken van chronische inflammatie. De vetzuren die in Omega 3 zitten kunnen ontstekingen afremmen.

Depressie

Wanneer het leven je niet meer toelacht of je zelf minder genieten kunt van het leven en het misschien zelfs niet meer ziet zitten, geef dan niet op. Door de inname van omega 3 als je kampt met een depressie, kunnen je klachten afnemen.

Ook helpt omega 3 heel goed tegen angststoornissen. Uit medisch onderzoek is zelfs gebleken dat de EPA bijna net zo goed werkt als Prozac. Wil je dus niet direct aan de medicatie, dan zou omega 3 een goed alternatief kunnen zijn.

Je ogen

DHA is een vetzuur van Omega 3 en deze hangt nauw samen qua structuur met de bouwstoffen van het netvlies van je ogen. Wanneer je niet genoeg DHA binnenkrijgt, kun je last krijgen van je ogen en met name het zicht vermogen. Bij het nemen van omega 3 kan het langer duren voordat je zicht achteruitgaat.

Hartaandoeningen

Een beroerte of een hartaanval, iets om wel even bij stil te staan en als het kan te voorkomen. Een te hoge cholesterol, een hoge bloeddruk, inflammatie, allemaal dingen die een rol kunnen spelen in het krijgen van een hartaandoening.

Door het gebruik van omega 3 kun je deze dingen helpen voorkomen. Het helpt om je bloeddruk te verlagen, het kan je cholesterol op een goed niveau krijgen, het remt ontstekingen af.  Het kan er zelfs voor zorgen dat je minder kans hebt op bloedstolsels.

ADHD

Een gedragsstoornis die zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomt. Meerdere studies hebben aangetoond dat mensen met ADHD een lagere hoeveelheid omega 3 in hun bloed hebben dan anderen. Het gebruik van omega 3 kan de symptomen van ADHD verminderen. Omdat het zich richt op de hersenfunctie kan het helpen om meer gefocust te blijven, minder agressief te worden, minder hyperactief te zijn en impulsief.

Alzheimer en dementie

Een geestelijke achteruitgang kan te wijten zijn aan je leeftijd, maar soms ook door andere factoren. Omdat je hersenfunctie achteruit kan gaan met de leeftijd, is gebleken dat het gebruik van omega 3 dit proces helpt te vertragen.

Astma

Een luchtweginfectie die ervoor zorgt dat er zwelling en mogelijk ontstekingen ontstaan in je luchtwegen. Hierdoor kun je last krijgen van je ademhaling. Door het gebruik van omega 3 zorgt het ervoor dat ontstekingen minder snel plaatsvinden en dat bestaande ontstekingen en infecties afnemen.

Je huid

Het houdt je huidcellen gezond maar ook soepel en zorgt ervoor dat andere stoffen tegelijkertijd beter worden opgenomen. Je kunt ervoor kiezen om een crème te gebruiken waar het in is verwerkt. Maar ook door een voedingssupplement te nemen kun je je huid van binnenuit verzorgen.

Baby

Al tijdens je zwangerschap kun je genieten van de voordelen van het gebruik van omega 3 voor je ongeboren baby. Het helpt bij de groei en ontwikkeling van de hersenfunctie.

Osteoporose

Osteoporose en andere gewrichtspijn ontstaat meestal omdat er een tekort aan calcium is in de botten. Door het nemen van omega 3 zorgt het ervoor dat de hoeveelheid calcium juist toeneemt.

omega 3

Waarschuwing

Ondanks alle voordelen van het gebruik van omega 3 is het verstandig om het aan je huisarts te melden. Alleen omdat het bij zoveel dingen werkt zoals depressie, ADHD, astma, betekent het niet direct dat de reguliere medicijnen aan de kant gegooid hoeven te worden. Overleg daarom altijd even met de arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Explore More

10 Voedingsmiddelen boordevol met eiwitten

eiwitten
4 december 2021 0 Comments 0 tags

Een van de belangrijke voedingsstoffen zijn eiwitten (proteïnen). Het zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze zijn essentieel voor de opbouw van spieren. Niet vreemd dat sporters kiezen voor een

“Makkelijk” afvallen met deze simpele tips

afvallen
8 juli 2022 0 Comments 0 tags

In de wereld van nu is het onwijs gemakkelijk om aan ongezond voedsel te komen. Daarnaast is alles ook makkelijker en comfortabeler geworden, waardoor wij massaal minder in beweging komen.

Minder alcohol drinken, 7-handige tips

Minder Alcohol Drinken
19 februari 2022 0 Comments 0 tags

Op een feestje of tijdens een etentje is een wijntje of biertje echt wel iets wat vaak gebeurt. Het oogt zo gezellig. Toch moeten we zorgen dat het nuttigen van